"Fijat" se okreće Srbiji

Bez autora
Oct 17 2010

Ambiciozan projekat izvršnog direktora italijanske kompanije "Fijat", Serđa Markionea, o proizvodnji šest miliona automobila godišnje do 2014. u saradnji sa američkim "Krajslerom", naišao je na otpor sindikata u Italiji. Sindikati su nespremni da se prilagode novim radnim uslovima, ali su na to spremni da pristanu radnici u Kragujevcu. Američka agencija navodi da rukovodstvo "Fijata" proširuje planove za fabriku u Kragujevcu, obećavši da će uložiti 700 miliona dolara u projekat uklanjanja opasnog otpada i izgradnju novih montažnih traka, na kojima će uskoro biti zaposleno novih 3.000 ljudi.

Sindikati italijanskog "Fijata" nespremni su da se prilagode novim radnim uslovima, ali su na to spremni radnici u Kragujevcu. Rukovodstvo "Fijata" proširuje planove za fabriku u Kragujevcu, planira ulaganje 700 miliona dolara, i zapošljavanje novih 3.000 ljudi, ističe agencija AP.

Ambiciozan projekat izvršnog direktora italijanske kompanije "Fijat", Serđa Markionea, o proizvodnji šest miliona automobila godišnje do 2014. u saradnji sa američkim "Krajslerom", naišao je na otpor sindikata u Italiji.

Sindikati su nespremni da se prilagode novim radnim uslovima, ali su na to spremni da pristanu radnici u Kragujevcu, ističe agencija Asošijeted pres, u tekstu o budućim planovima kragujevačke filijale torinske fabrike.

Američka agencija navodi da rukovodstvo "Fijata" proširuje planove za fabriku u Kragujevcu, obećavši da će uložiti 700 miliona dolara u projekat uklanjanja opasnog otpada i izgradnju novih montažnih traka, na kojima će uskoro biti zaposleno novih 3.000 ljudi.

Markione je letos izjavio da će radnici u Srbiji proizvoditi manje modele "minivena", za koje je ranije bilo planirano da se sklapaju u italijanskoj fabrici.

Prvi čovek "Fijata" je istakao da, ako sindikati u Italiji ne pristanu na fleksibilnije uslove rada, u inostranstvu će se realizovati još veća ulaganja nego dosad. To je znak odlučnosti Markionea da, ako je to potrebno, zaobiđe "Fijatovu" italijansku bazu u potrazi za efikasnošću i saradnjom koje su kompaniji potrebne, naglašava AP.

Ti planovi su gorko-slatki za srpske radnike, ali oni ipak nisu rekli "ne". Čelnik sindikata "Zastave" Zoran Mihajlović, izjavio je da je "svako radno mesto koje se otvori kod nas dobrodošlo."

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je među najvišim u Evropi, tvrdi AP, uz opasku da strana ulaganja u našu zemlju sporo pristižu, a izvoz je slab.

Savetnik srpske vlade u zajedničkom preduzeću koje je "Fijat" osnovao u Srbiji Aleksandar Ljubić izjavio je da će se otvoriti novih četiri do pet radnih mesta u srodnim sektorima na svako postojeće radno mesto u kragujevačkim pogonima "Fijatove" fabrike.

Postrojenje u Kragujevcu će, osim toga, biti važan izvor deviznih prihoda kao što je nakratko bilo u fabrici "Zastava" pre 20 godina, kad su se modeli "jugo" izvozili u SAD.

Američka agencija prenosi i procenu Ljubića da će izvoz srpske fabrike "Fijata" porasti na milijardu evra, što je jednako jednoj šestini trenutne vrednosti srpskog eksporta od ukupno 6,5 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik